Rentoutusharjoitus

Kolmen henkäyksen virtausrentoutus

Erityisesti SISU-harjoituksissa tarvitaan hyvää rentoutumistaitoa. Silloin kun yrittää nukahtaa tietoisesti suoraan valvetilasta, voi kärsivällisyys loppua, jos joutuu odottamaan rentoutumistaan tuntitolkulla. Seuraavassa on tehokas rentoutumisharjoitus, jota kannattaa tehdä säännöllisesti kunnes oppii tekemään sen ja rentoutumaan syvästi muutamassa minuutissa. Harjoituksen avulla opit vähitellen rentouttamaan kehosi kolmen henkäyksen avulla: ensin jalat, toisella henkäyksellä keskikehon ja kolmannella hengityksellä pään. Näin sinun ei tarvitse käydä pitkää harjoitusta läpi, kun olet oppinut yhdistämään henkäykset kehon eri osissa tuntuvaan rentouden tunteeseen. Rentoutumisen oppimiseen ei ole oikopolkuja. Rentous täytyy tuntea kehossa. pelkät nopeat henkäykset, eivät välttämättä tuota tulosta, jos et ole oppinut rentouttamaan kehonosia niiden mukana. voit nauhoittaa harjoituksen kasetille tai pyytää ystävääsi lukemaan sen sinulle. Etene hiljaa ja rauhassa pitäen taukoja.

Ota asento, jossa voit rentoutua täysin kuitenkaan nukahtamatta.

Kiinnitä huomio jalkapohjiisi. Tunne, miltä ne tuntuvat. Jos et tunne juuri mitään, voit sivellä tai hieroa sormilla jalkapohjaasi ja tuntea miltä sormien liike jää tuntumaan iholla kosketuksen jälkeen. Tunne jalkapohjissasi pientä virtailua tai miellyttävää kihelmöintiä. Tunne kuinka rentouttava virtailu leviää jalkapohjiesi kautta hiljalleen ylös nilkkoihin. Se leviää iholla sekä sisällä lihaksissa. Etene omaan tahtiisi kaikessa rauhassa. Tunne kuinka virtailu ja pyörteily nousee nilkkojen läpi pohkeisiin ja sääriin. Ja siitä polviin. Virtaus tuntuu lämpimältä ja rentouttavalta. Se etenee sinne mihin kiinnität huomion kehossasi. Virtailut nousevat reisiin ja pakaroihin. Tunne rentouttava kihelmöinti kaikkialla ympäri jalkojasi. Vedä kerran syvä henkäys. Uloshengityksellä tunne jännityksen valuvan maahan jaloistasi. Pidä pieni tauko ja tunne miltä rentoutuva alaruumiisi tuntuu. Jalkasi ovat täysin rennot.

Kiinnitä huomiosi jaloista alaselkääsi. Seuraavaksi tunnet poreilevan virtauksen nousevan alaselkääsi. Ja siitä hiljalleen selkää ylös. Tunnet selkäsi painautuvan tiiviimmin alustaa vasten jännityksen vapautuessa. Selkäsi rentoutuu yhä syvemmin. Virtailut siirtyvät kylkiluita myöten kehosi etupuolelle. Ne rentouttavat ja lämmittävät rintakehän. Ja vatsan. Virtailut kulkevat huomiosi mukana hartioihin. Tunnet lämmön ja hyvän olon leviävän hartioihin virtausten mukana. Hartiat laskeutuvat hieman jännityksen purkautuessa. Nyt virtaukset kääntyvät alas käsivarsia pitkin. Ne kulkevat ranteiden läpi kämmeniin. Ja purkautuvat ulos sormenpäistä valuttaen ulos kaiken jännityksen käsistä ja hartioista. Nyt virtaukset kääntyvät takaisin käsiä ylös. Ne laajenevat koko keskiruumiiseen rentouttaen vatsan, selän rintakehän, hartiat ja kädet. Vedä syvä virkistävä henkäys. Tunne kuinka elävöittävä henkäys täyttävän keuhkosi. Uloshengityksen mukana se leviää mukavin virtauksin koko keskiruumiisen. Anna hengityksen kulkea omaan tahtiinsa. Nauti hetki tästä yhä syvenevästä rentoudesta.

Nyt. Tunne virtausten liikkuvan niskaan ja pyörteillen kaulan ympärillä. Ne siirtyvät poskilihaksiin. Tunnet leuan putoavan hieman alaspäin suun ympäristön rentoutuessa virtailujen mukana. Kasvon lihakset rentoutuvat lämpimän virran käydessä niiden läpi. Samoin ohimot, korvat ja takaraivo. Virtaukset kiertävät päälaelle ja sieltä ulos. Vedä syvä henkäys. Uloshengityksen mukana viimeisetkin jännityksen rippeet virtaavat ulos kehostasi. Tunne pään ja yläruumiin olevan täysin rentoja ja miellyttävän tuntuisia.

Käy vielä huomiollasi läpi koko keho päästä varpaisiin ja takaisin. Jos jossakin paikassa tuntuu vielä kireyttä tai jännitystä, anna sen vain olla. Vähitellen viimeisetkin paikat rentoutuvat itsestään. Koko kehosi tuntuu virkistyneeltä, rennolta ja hyvältä virtausten jättämissä jälkipyörteissä. Tunnet sen yhtenä kokonaisuutena. Anna ajatusten kulkea omaa kulkuaan kiinnittämättä niihin sen enempää huomiota. Ole hetki hiljaa ja nauti tästä hyvänolon tunteesta

Rentoutuksen jälkeen tunne kuinka pirteys ja elämä palaavat hiljalleen kehoosi. Haluat oikoa ja liikuttaa jäseniäsi ja kasvojen lihaksia. Avaa vähitellen silmäsi. Nouse omaan tahtiisi. Tunnet itsesi virkistyneeksi, raikkaaksi ja eläväksi harjoituksen jälkeen.

« Takaisin aiheisiin